Потребни состојки:
За тестото
- 200 грама бело брашно
- 1 лажиче сол
- 1 ипол лажиче пециво
- 125 грама несолен путер
- 125 грама шеќер во прав
- 3 жолчки
За кремот
- 250 грама јагоди
- 4 лажици шеќер во прав
- 2 лажици балсамиран оцет
- 280 грама слатка павлака
- 1 лажица павлака
- 1 лажица јогурт
- изрендана кора од 1 лимон
Начин на подготовка:
Започнуваме со правење на тестото. ги ставаме во еден сад сите состојки кои се наменети за него. Втријте го со раце убаво путерот во тестото, се додека не добиете тесто во ронки. Убаво месете додека формирате топка. Ставете го во фрижидер да отстои 30тина минути. Тестото исукајте го во тркалезна форма и ставете го во тавче. Убаво обликувајте го за да биде рамномерно. Ставете го да се пече во рерна која 15 минути предходно е загреана на 180 степени. Додека се загрева рерната напревете го кремот. јагодите маринирајте ги со оцетот и шеќерот во прав и тргнете ги на страна.
Изматете ги хоплата и лимуновата кора со миксер додека не стане тврда хоплата. Полека додавајте го шеќерот. Ставете ги јогуртот и павлаката. Убаво изматете. Доколку има вишок тесто, исечете го. Кремот ставете го во готварски шприц и ставајте по малку во печеното тесто, врз секое топче фил и помеѓу редете јагоди.