Потребни состојки:
- Пола лажичка маслиново масло
- 1 помеко парче телешко месо (400г).
- сол, бибер по вкус
- 2 чаши коктел од домати
- 2 чениња лук, исечен на листови
- 2 лажици оцет-балсамико
- 4 чаши рукола
Начин на подготовка:
- На средна температура, загрејте масло на тава. Намачкајте го месото со малку сол и бибер, па префрлете го на силен оган. Пржете 3 до 4мин. на секоја страна, да порумени и да се стврдне. Префрлете го месото на даска за сечење, да се одмори и да земе од вкусовите. Никогаш не го сечете месото веднаш.
- Смалете ја темпертурата на средна, потоа во маснотијата од месото ставете го коктелот од домати, лук и пржете 1 до 2 мин додека не порумени. Додатете го оцетот балсамико и варете уште повеќе минути, додека не почнат да се одвојуваат лушпите. Тргнете ја тавата од оганот и потоа посолете и побиберете.