Потребни состојки:
- 1,2 кг телешки бут
- 1 главица кромид
- 100гр свинска пршута
- 25гр сушени печурки
- 7,5дл млако
- 1 лажица густин
- 50гр путер, сол
Начин на подготовка:
1. Потопете ги печурките во ладна вода на 20 минути, па исцедете ги и исецкајте. Наредете ситни парчиња пршута на лист хартија за печење така што делумно ќе се преклопуваат и формираат поголем правоаголник. Ставете го месото во средина и обмотајте го целото со парчиња пршута. Врзете го со конец.
2. Излупете го лукот, ситно исецкајте го, растопете путер во овално тенџере, па додадете сецкан кромид и на тивко пржете 2-3 минути. Исцедете го кромидот од тенџерето и оставете го на страна. Во тенџерето додадете го месото и пропржете го од сите страни. Додадете сушени печурки и кромид.
3. Додадете млако млеко (задржете на страна 1 чаша) и 5дл врела вода. Посолете, почекајте да зоврие, потоа сварете го месото во полузатворено тенџере на тивок оган околу 1 час и половина час или префрлете го во рерна, затворете и печете 1 час и половина час на 180 степени.
4. Исцедете го месото од сосот, во преостанатото млеко изматете густин и додадете го во сосот во тенџерето. Варете на тивок оган 4 минути, потоа изблендирајте. Месото исечете го на тенки парчиња, послужете со сос и по желба украсетесо малку сецкан магдонос.