Потребни состојки:
1 кг. јагоди
40 пишкоти
5 јајца
500 гр. маскарпоне
200 гр. шеќер во прав
1 ванилин шеќер
½ лимон
Припрема:
Измијте ги и исчистете ги јагодите, па изгмечете ги со вилушка и посипете ги со шеќер во прав и сок од половна лимон. Во тава наредете ред пишкоти кои ќе ги прекриете со третина од смесата со јаоди и ќе оставите да остои тавата во фрижидер минимум еден час.
Изматете ги посебно жолчките, па во нив додадете го маскарпонето. Потоа изматете ги белките со ванилиниот шеќер, па додадете ги на смесата со жолчки и промешајте.
Пола од смесата намачкајте врз пишкотите премачкани со јагоди, па наредете нов ред пишкоти, па нов ред од смесата со јагоди. Измешајте го остатокот од смесата со јагоди со смесата со јајца и премачкајте го тирамисуто.
Оставете да се излади во фрижидер уште еден час, па послужете. Добар апетит!