Потребни состојки:
За кора:
- 120гр брашно
- 60гр пченкарно брашно
- 2 јајца
- 100гр шеќер
- една лажица прашак за пециво
- 2-3 лажици вода
- путер за подмачкување
За фил:
- 500гр крем сирење
- 2 јајца
- 150гр шеќер
- 1 лимон
- 2 кесички желатин
- 500мл слатка павлака
За декорација:
- 500гр грозје
- шеќер во прав
Начин на подготовка:
За кора изматете ги жолчките со половина од шеќерот и вода. Посебно изматете белки со преостанатиот шеќер и лесно составете со изматените жолчки. Додадете брашно, пченкарно брашно и прашокот за пециво. Развијте го тестото и со него обложете кружен подмачкан калап. Печете 25 минути на 200 степени. За фил изматете сирење, жолчки и лимонов сок и исцеден желатин кој стоел во врела вода. Пенасто изматете ги белките и соединете со сирењето. Потоа добро измешајте павлака во смесата од сирење. Филот ставете го во калапот со кората, одозгора наредете разнобојни топчиња од грозје и посипете со шеќер. Пред послужување оставете да се олади во фрижидер.