Потребни состојки:
600 гр. пилешко месо
1 л. Вода
1 главица кромид
1 лажица лимонов сок
100 гр. леб
50 гр. сланина
1 јајце
1 лажица сенф
1 јаболко
Сол и бел бибер
Припрема:
Измијте го пилешото месо, сомелете го. Ситно исецкајте го кромидот. Потопете го лебот во вода, исцедете го и издробете го. Ислупете ја јаболката и исецкајте ја на коцки, па прелијте ја со лимоновиот сок. Изматете едно јајце. Сомелете ја сланината.
Во голем сад измешајте ги сите состојки, додадете го сенфот и наросете сол и бел бибер, па добро промешајте ја смесата се додека не се соедини.
Намокрете ги рацете и обликувајте векна од смесата. Печете во намрсена тава тава на загреана рерна на 200 степени околу 45 минути додека векната не порумени.