Потребни состојки:
- 500гр компир
- 750гр келераба
- 2 страка праз
- Сол, бибер
- рендано морско оревче
- црвен пипер
- 200 гр овчо сирење
- 1 чешне лук
- 100мл слатка павлака
- 100мл млеко
- 3 јајца
- 2 лажици масло
Начин на подготвување:
- Исечете ги келерабата, компирот и празот на парчиња. Варете ги компирот и келерабата 5 минути и пред крај додадете го празот. Исцедете, додадете сол, бибер, зачинете со морско оревче и црвен пипер. Загрејте ја рерната на 180с.
- Исецкајте го сирењето и измешајте. Со лукче тријте во садот за печење…Потоа истурете го зеленчукот и сирењето.
- Изматете павлака, млеко, јајца, сол, бибер, морско оревче и црвен пипер, па прелијте го јадењето. Исецкајте путер на парчиња и додадете го врз јадењето. Печете околу 25 минути.
Совет: Ова јадење ќе биде уште поинтересно ако го подготвите во 4 мали огноотпорни садчиња.