Недела на Велигденски пост и Вие сигурно сте во потрага по нешто вкусно а посно… токму ова е тоа што Вам вие потребно !!!
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
За тесто:
500 грама брашно
1 коцка свеж квасец
250 милилитри вода
2 лажички шеќер
1 лажичка сол
4 лажици маслиново масло
………………….
1 до 2 ( количината е по желба ) страка млад лук ( може и стар по желба)
Помала главица кромид
Сув рузмарин
5 лажици маслиново масло
Крупна морска сол
50 до 100 грама маслинки исчистени од семки
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Половина чаша вода загрејте ја и разметете го квасецот. Во сад ставете го брашното, додадете шеќер, сол, квасецот, остатокот на вода и маслиновото масло. Замесете тесто и оставете го да нарасне 45 минути на потопло место.
На плех за печење ставете хартија за печење, ставете го нараснатото тесто и со намастени раце развлечете го по целата површина на плехот за печење. Оставете уште 20 минути тестото да порасне.
За тоа време исечкајте ги маслинките, кромидот и лукот (доколку користите стар лук изгмечете го) додадете го маслиновото масло и ризмаринот.
По 20 минути исечканите намирници истурете ги врз тестото, посипете прстофат крупна морска сол и посната пица печете ја 15 до 20 минути на 210 степени Целзиусови.
Уживајте!!!
One comment
dj
4 мај, 2013 at 04:11
abe mili moi ova ne e pizza, se vika FOCACCIA