Потребни состојки:
- 60гр путер
- 2 чаши мед
- 1,5 чаша брашно
- кесичка прашок за пециво
- 2 лажици цимет
- лажица мелено каранфилче
- лажичка ореви
- 2 јајца
- лажица сода бикарбона
- четвртина чаша зовриена вода
- 0,5 чаши кокосово брашно
За крем:
- 125гр путер
- лажица арома од ванила
- 0,25 чаши шеќер
Начин на подготовка:
Подмачкајте го плехот со димензии 25×30 см и обложете со подмачкана хартија за печење. Изматете путер и полека додадете мед, со непрекинато мешање. Додадете брашно, прашок за пециво и зачини, а потоа јајца. Додадете сода бикарбона изматена во вода и додадете во плехот. Рерната загрејте ја на 170 степени и печете го тестото околу 18 минути. Оставете неколку минути тестото да се олади. Хартијата за печење посипете ја со кокосово врашно и ставете ја кората на него. Замотајте заедно со хартијата, оставете неколку минути, а потоа повторно размотајте. Оставете да се лади на собна температура. Изматете путер, шеќер и ванила, а потоа прелијте со ладна вода. Се добро изматете со миксер. Матете додека смесата не биде бела и додека шеќерот не се растопи. Премачкајте ја кората, замотајте во ролна и оставете ја добро завиткана на ладно пред сервирање.