ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
1 килограм компири
Рузмарин
Сладок црвен пипер ( во прав ) или буковец
Масло за јадење
Сол
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Компирот убаво измијте го, олуштете го, а кората сочувајте ја !!!
Излупениот компир исечете го на четвртини или осмини, исперете го под ладен млаз вода. Кората од компирот ставете ја во газа и газата убаво заврзете ја.
Ставате го компирот и лушпите од компир во сад во кој има ладна вода и посолете. Ставете го садот на оган и варете околу 25 минути. Тргнете го садот од оган и извадете ја газата со лушпите и фрлете ја.
Во садот во кој ќе го печете компирот ставете масло за јадење и загреј те го на рингла. Откако садот ќе се загрее во него истурете ги компирите и убаво измешајте, додадете го рузмаринот, црвениот пипер.
Вака подготвените компири ставете ги во веќе загреана рерна на 220 степени целзиусови и печете околу 30 минути ( додека компирот не добие златно кафеава боја )
Уживајте во специфичниот посен вкус!!!