Шеќерно тесто – Фондан

popara25 октомври, 201318min00
16

Потребни состојки:

500 мл вода

1 кг шеќер

Во тенџере ја вариме водата и шеќерот, додека се добие извонредно густ сируп. Капката да се двои кога ќе ја ставиме во студена вода.

Готовиот сируп го префрламе во подмачкана тава и мешаме брзо со дрвена лажица или месиме со раце. Сирупот започнува да побелува и преминува во мазно и тврдо тесто – фондан.

Совет: По желба можете да го обоите тестото со боја за храна или да го зачините за да добие мирис со ликер или рум.

Ако фонданот се расипе и не може да побели, му додаваме малку врела вода, повторно ја вариме и мешаме смесата, додека не се добие мазно тесто.

Захарно тесто - Фондан

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag