![28](https://popara.mk/wp-content/uploads/2013/10/281.jpg)
Потребни состојки за кората:
– 10 јајца
– 270 гр шеќер
– 250 гр излупени и мелени бадеми
– 120 гр мелени бисквити
– кафе кое е сварено и нека биде појако
За филот:
– 200 мл сварено кафе појако
– 5 жолчки
– 100 гр шеќер
– 2 кесички ванилин шеќер
– 140 гр путер
– 140 гр шеќер
Подготовка:
Убаво изматете ги жолчките со шеќерот, па додајте ги мелените бадеми и мелените бисквити кои ги потопивте со кафе. На крајот ставете ги и изматените белки. Смесата сипете ја во подмачкан округол плех. Печете околу половина час на 180 степени. Изладената кора преполовете ја на половина.
За филот: на пареа изматете ги жолчките со шеќерот. Сипете го кафето и варете додека не добиете густа смеса. Пенесто зиматете го путерор со шеќерот па ставете го во изладениот крем. Ставете ја кората, па одозгора од филот и преклопете со дргата половина од кората. Премачкајте со фил и посипете ја тортата со мелени бадеми.