Ледениот континент

11 јануари, 20140
9

Антарктикот е најдивото и непознато место на нашата планета. Овде нема градови и нема постојано население. Единствените луѓе кои тука живеат се научници кои се занимаваат со истражување на областа.

Антарктикот станува многу актрактивна туристичка дестинација, но само во летните месеци кога студот станува по поднослив. Овој континент има крајно студена поларна клима, всушност тука температурите се секогаш под нула. Варираат од  -70°C во јануари  до -5°C во јули. Речиси никогаш не паѓа дожд, местово е не помалку суво од пустината Сахара. Леденеиот континент е покриен со огромна снежна покривка која на некои места достигнува до 4000 метри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi