200гр путер, растопен
100гр шеќер
2 јајца
1 лажица ванилин шеќер
100гр слатка павлака
околу 20гр брашно
1/2 лажиче сода бикарбона
1 чоколадо за готвење, изрендано
2-3 изгрмечени банани
Состојќи за филот:
1/2гр растопен путер
200гр шеќер во прав
1 чоколадо за готвење, растопено
Подготовка на тестото:
1. Рерната претходно се загрева на 150-200°C. Подмачкајте го тавчето со путер.
2. Со миксер добро изработете го путерот и шеќерот.
3. Додадете ги јајцата, едно по едно, во ванилата и слатката павлака.
4. Измешајте ги брашното, содата бикарбоната и чоколадото. Полека додадете ги во смесата со путер и банани. Мешајте додека смесата не се изедначи.
5. Истурете ја во тавчето и печете околу 30 минути. Проверете со чепкалка за заби дали тестото е печено, доколку не се лепи значи дека е готово.
Приготовка на филот:
1. Обработете го маргаринот до течна состојба.
2. Постепено додавајте го шеќерот во прав и растопеното чоколадо, мешајте додека не се изедначи.
3. Истурете го филот врз разладеното тесто и нежно размачкајте го. Украсете ја тортата со парчиња банана.