Овој рецепт е без појачувачи на вкусот или било какви други додатоци кои се штетни.
Идеален е за сите оние кои имаат печка на дрва, бидејќи зеленчукот бавно се суши.
Пробајте и ќе се уверите дека нема разлика во вкусот од онаа која ја купувате во продавниците.
Состав:
- 3 средно големи моркови
- 2 средно големи парчиња пашканат
- 1 мало парче праз
- ½ корен од целер
- ½ црвен кромид
- 2 парчиња лук
- Една шолја магдонос
- 1 компир
- густин
- сол
Подготовка:
Измијте го зеленчукот и исецкајте го ситно.
Во сад за печење ставете мрсна хартија за печење.
Измешајте го зеленчукот и поставете го рамномерно во садот.
Сушење
За да се исуши зеленчукот, потребни се 10-12 часа, во зависност од печката – некои се послаби, а некои појаки. Во поновите рерни, зеленчукот може да се исуши и за околу 6 часа. Поради ова, од време на време проверувајте ја рерната и сами ќе заклучите кога зеленчукот е сув.
Еве на што треба да внимавате во зависно од печката во која ќе се суши зеленчукот:
Печка на дрва:
Доколку постојано ја ложите печката, таа нека биде постојано отворена. Доколку пак зеленчукот го ставите преку ноќ кога печката не е толку јака, тогаш оставете ја полуотворена.
Проверувајте почесто и ќе видите кога зеленчукот е исушен.