Состојки
- 4 јајца
- 4 лажици шеќер
- 4 лажици брашно
- 4 лажици гриз
- 1 пакетче прашок за пециво
- 400 мл млеко (за преливање)
- 150 г шеќер (за преливање)
- 1 пакетче ванила (за преливање)
Подготовка
- Во сад, со помош на миксер, изматете ги белките заедно со шеќерот се додека не добиете црвст шлаг.
- Постепено додавајте ги жолчките, притоа константно мешајќи со миксер.
- Измешајте го брашното со гризот и прашокот за пециво и додадете го во смесата. Мешајте со силиконска лажица се додека сместа не стане хомогена.
- Тавата за печење намачкајте ја со маргарин или путер и смесата истурете ја во неа.
- Печете на 180 степени, во загреана рерна, околу 15 до 20 минути. Проверете со чечкалица дали колачот е испечен.
- Сварете го млекото, додадете шеќерот и ванилата и со постојано мешање, варете околу 10 минути. Смесата за попарување истурете ја врз оладениот колач (но истурајте внимателно бидејќи површината на колачот е нежна).
- Оставете колач да се олади, исечете го на коцки, наросете малку ореви и сервијате го. Добар апетит!