Состојки,
600 гр.црвен компир, сецкан на коцки и нелупен
Сол по желба
100 гр. сланина (2 или 3 ленти)
1 чаша сецкани пиперки (било која боја или комбинација)
1/4 чаша ситно сецкан црвени кромид
2 млади кромидчиња, сецкани
1/4 чаша екстра-девствено маслиново масло
3 лажици црвен вински оцет
1 лажица сенф Дижон (може и обичен)
1 лажица мајонез
Свежо мелен бибер
Начин на подготовка,
Ставете ги компирите во голем сад, додадете вода само за да се покријат и зачинете со о 1/4 лажичка сол. Ставете го да се вари компирот се дур не омекне. Исцедете го и изладете го малку.
Во меѓувреме, на тава испржете ја сланината дур не стане крцкава, извадете ја на салфетка да се исцеди малку и потоа здробете ја или ситно исецкајте ја.
Во голем сад ставете ги сварените компири, сланината, пиперката, црвениот кромид и младото кромидче.
Посебно во друг помал сад, ставете ги маслиново масло, оцетот, сенфот, мајонезот, 1/4 лажичка сол и 1/4 лажичка бибер. Прелијте ја оваа смеса преку компирот, нежно мешајќи. Покријте ја компир салатата и ставете ја во фрижидер. Се служи ладна.