Потребни состојки:
- 300 гр. чоколадо
- 300 гр. лешници
- 3 јајца
- 300 гр. путер
- 300 гр. кекси
- 300 гр. шеќер
Подготовка:
1. Карамелизирајте 200 гр. шеќер и помешајте го така подготвениот карамел во 200 гр. препечени лешници. Измешајте и ставете ја смесата на подмачкана чинија за да се излади. Остатокот на шеќерот пенесто изматете го со јајца. Путерот посебно изматете го па соединете го со јајцата, додадете го стопеното чоколадо и 100 гр. мелени лешници.
2. Гријажот од лешници исецкајте го ситно и смешајте ја смесата, па додаде ги мелените кекси. Масата измешајте ја добро да се соедини и сипете во калапите. Оставете во фрижидерот за да се стегне.