Состојки:
6 средни црвени компири
100 г. сланина
100 г. кашкавал
50 г. сирење
1 голем домат
пар чешнинња лук
маслиново масло, сол
оригано, босилек, рузмарин…
Подготовка:
Добро измијте го компирот и ставете го да се готви со лушпата. Кога ќе омекне исцедете го и исечете го на половина без лупење и ставете го во тепсија подмачкана со маслиново масло. Згмечете го лукот, исецкајте го доматот и сето тоа ставете го меѓу компирот, посолете и прелејте го со малку маслиново масло, а потоа зачинете го по желба. Ставете го така подготвен во рерна на 250 степени.
После 10 минути ставете сицно сецкана сланина врз компирите и вратете го во рерна. Изрендајте кашкавал и кога ќе се запече компирот додадете малку сирење, исклучете ја рерната и вратете ја тепсијата на уште неколку минути додека сирењето не се стопи.
Послужете со свежа салата од домат.