Колач со кајсии

popara18 јули, 20151min00
8

Потребни состојки:
·    100 гр. кајсии
·    250 гр. путер на собна температура
·    250 гр. шеќер
·    1 ванилин шеќер
·    Малку сол
·    5 јајца
·    Малку рум
·    500 гр. брашно
·    1 прашок за пециво
·    3 лажици млеко

За глазурата:
·    3 жолчки
·    60 гр. шеќер
·    Еден пудинг од ванила
·    Шолја кисела павлака
·    200 гр. лешници исечкани или погрубо измелени
·    Малку рум

Најпрво измијте ги кајсиите, исчистете ги од семките и исечете ги на кришки.

Измешајте го путерот со шеќерот, ванилиниот шеќер и солта и матете со миксер додека смесата не се запени. Потоа во смесата постепено додавајте ги јајцата едно по едно постојано мешајќи, па додајте и неколку капки рум.

Во посебен соодветен сад измешајте го брашното и прашокот за пециво па додадете го во смесата со путер и јајца и убаво измешајте да добиете рамномерно тесто. Тестото треба да биде малку течно, па ако ви излезе премногу густо, слободно додадете во него неколку лажици млеко.

Земете една правоаголна тава, намачкајте ја со малку масло, посипете малку брашно и протресете го за да не ви се залепи тестото. Потоа сипете го тестото и израмнете го, па врз него наредете ги кајсиите. Преку кајсиите сипете ја глазурата која претходно сте ја направиле на тој начин што убаво сте ги измешале сите наведени состојки.

Вака подготвениот колач се пече околу 45 минути во претходно загреана рерна на 175 C.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag