Потребни состојки:
- 500 г карфиол
- 300 г кашкавал
- 1 лажица путер
- 300 мл млеко (состојки за сосот)
- 30 г брашно
- 30 г путер
- 50 г пармезан
- 60 г кашкавал
- 2 лажички сол
- 1 лажичка сенф
- малку црн пипер
Подготовка:
Карфиолот добро измијте го и поделете го на парченца. Во голем сад ставете вода да зоврие.
Откако водата ќе зоврие ставете го карфиолот во садот за да се свари. По десетина минути извадете го и исцедете го. Тавата за печење премачкајте ја со путер и префрлете го карфиолот. Загрејте ја рерната на 180 степени.Во меѓувреме направете го сосот. Во сад ставете путер почекајте да се растопи и додадете брашно. Промешајте. Полека додавајте млеко и постојано мешајте. На крај ставете сенф. На тивок оган варете го сосот додека не стане густ. Додадете пармезан, кашкавал, ставете сол и малку црн пипер. Со сосот прелијте го карфиолот, а одозгора изрендајте кашкавал. Печете околу 10 до 15 минути додека карфиолот не добие златно кафена боја.