Доколку немате на располагање доволно време, а сакате да направите нешто вкусно, ви препорачуваме да го испробате омилениот италијански специјалитет во експресно брза варијанта – лазањи во тегла од микобранова печка.
Пред да почнете со подготовката, ставете ги живите кори за лазањи ги да омекнат во топла вода пред да почнете со подготовката.
Состојки:
- 1 лажичка маслиново масло
- ½ чешне лук
- 1 голема лажица свежо оригано или ½ мала лажичка сушено
- 1 шолја сос од домати
- ½ лажичка сол
- ½ лажичка бибер
- 2 кори за лазањи
- ¼ шолја рикота сирење
- 3 до 4 парчиња моцарела
- 1 лажица пармезан
- 1 лажица свеж босилек
- готов болоњезе сос
- печурки по желба
Подготовка:
Подгответе чиста тегла и во неа измешајте ги маслото, исечканиот лук, печурките, доматниот сос, болоњезе сосот, солта и биберот. Ставете ги во микробрановата печка на 2-3 минути. Земете друга шолја па ставете еден ред искршено тесто за лазањи, ред сос, па ред сирење. Завршете со редењето така што горниот слој биде од пармезан. Ставете ја теглата во микробранова на 30 до 60 секунди. Уживајте во инстантните и вкусни лазањи!