Ситно исечкајте ги кромидот, морковот, целерот и лукот, па пржете ги во тав со лажици масло на умерен оган. Додајте го меленото месо и продолжете да го пржите, полевајќи го со малку вино. Кога виното ќе испари, додајте го доматното пире.
Посолете го и попиперете го сосот и пржете го 40 минути, додавајќи му малку топла вода доколку тоа е потребно.
Печете ги исчистените компири половина час на 200 степени. Потоа извадете ги од рерната, исечете ги на половина по должина и издлабете ги со лажица. Посолете ги, наполнете ги со сосот од месо и печете ги уште 2-3 минути.
По желба може да ставете изрендан кашкавал за подобар вкус.
Состојки за 4 лица:
– 300гр. мелено месо
– 1 главица кромид
– 1 морков
– 1 страк целер
– 1 чешне лук
– 3 лажици масло
– 1/2 чаша бело вино
– 2 лажици доматен сос
– 4 компири
– сол и црн пипер