Се подготвуваат без многу мака и трошок, а се вкусни за секоја пригода.
Потребни состојки:
- 150g бисквити
- 2dl млеко
За чоколадниот фил:
- 2 пудинзи од чоколадо
- 4 лажици шеќер
- 3 лажици сечкани лешници
- 100g чоколадо за готвење
- 6dl млеко
- 100g шеќер во прав
- 180g маргарин
За филот од кафе:
- 300g Маскарпоне крем сирење
- 3,5dl слатка павлака
- 150g шеќер во прав
- 1 лажица Нес кафе
- 10g желатин во прав
Начин на подготовка:
Чоколаден фил:
1. Во сад ставете 5dl млеко, додадете шеќер и варете додека не зоврие.
2. Останатото млеко посебно изматете го со пудинг од чоколадо и ставете го во зовриеното млеко и продолжете со варење додека не згусне. Пред крајот на варењето додадете искршена чоколада за готвење и мешајте додека не се стопи.
3. Посебно изматете го омекнатиот маргарин со шеќер во прав и соединете го со оладениот пудинг и измешајте. На крај, додадете ги сечканите лешници и измешајте.
Филот од кафе:
1. Изматете го крем сирењето со шеќер во прав и Нес кафе.
2. Измешајте ја слатката павлака додека не стане цврст шлаг и соединете ја со филот од Маскарпоне.
3. Прелијте го желатинот со 4 лажици ладна вода и оставете да набабри, а потоа додадете го подготвениот фил и полека мешајте.
Крајна постапка:
1. Дното од тавата покријте го со натопениот кекс во млеко. На него намачакајте го чоколадниот фил и оставете комплетно да се олади.
2. Потоа, нанесете го филот од кафе, израмнете и оставете го во фрижидер за да се зацврсти.