Состојки:
1. Бисквит:
- 5 јајаца
- 150g шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 130g брашно
- ½ кесичка прашок за печиво
- Сол на врв од лажичка
- 200g путер
- 4 кафени лажички капучино во инстант прав
- 200g чоколадо за готвење
2. Крем:
- 500g крем сир
- 250g бело кравјо сирење
- 100g шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
3. Прелив:
- 100ml зовриена вода
- 3 кафени лажички инстант капучино прав
- 200g чоколадо за готвење
4. Глазура:
- 200g чоколадо за готвење
- 200ml павлака
Подготовка:
1. Бисквит:
Стопете ја во тенџерче чоколадата за готвење со путерот и оставете ја да се олади. Одвојте ги белките од жолчките, па жолчките со помош на миксер посебно смутете ги заедно со шеќер и ванилин шеќер додека не се направи пена. Постепено додавајте од брашното, капучиното, солта и прашокот за печиво. Додајте ја стопената чоколада и на крајот белките. Смесата истурете ја во калап за торта, обложен со хартија за печење и ставете ја во рерна на 175C околу 40 минути. Откако бисквитот ќе се испече, оставете го да се излади и поделете го на два дела.
2. Крем:
Измешајте го крем сирот со шеќер и ванилин шеќер, па додајте го белото кравјо сирење и мешајте додека не добиете соединета смеса.
3. Прелив:
Во зовриена вода направете го капучиното во прав па додајте ја скршената чоколада и мешајте додека не се стопи.
4. Глазура:
Во тенџерче загрејте ја павлаката. Додајте ја искршената чоколада и мешајте додека да добиете густа смеса. Оставете ја глазурата да се олади.
5. Составување:
Првиот дел од бисквитот ставете го во сад за торта. Прелијте ја целата површина со прелив, па поклопете го со другиот. Премачкајте ја целата површина и рабовите на тортата со кремот и преливот, а во средината на врвот полијте со течната глазура. Оставете ја тортата во ладилник на неколку часа, а потоа послужете.