Состојки
- 1 кг слива
- 2 кисели јаболка
- 1 кг шеќер
- 1 лажичка цимет
- 1 кесичка ванила
- 2 лажички свежо цеден сок од лимон
- 5 чаши вода
Подготовка
Водата и шеќерот ставете ги да се зготват. Измијте ги сливите и извадете ги семките, а јаболките излупете ги и изрендајте ги. Кога сирупот ќе се зготви, додајте го овошјето и мешајте додека џемот не се зготви. Пробајте така што ќе ставите малку на чинии, па ако остане трага кога ќе се повлече лажицата, џемот е направен. Додајте цимет, ванила, сок од лимон и рум по желба и оставете да се зготви уште две минути.
Тргнете го од шпоретот, наполнете стерилизирани, топли тегли, затворете ги цврсто и превртете ги теглите наопачки. Нека останат така се додека не се оладат целосно.