13 ноември, 2018

Радио

Инженерите на компанијата “Google” развиваат интересна технологија која со помош на вештачката интелигенција и предната камера на телефонот ќе ги предупреди корисниците доколку некој гледа во нивниот екран.

Технологијата е наречена ,,заштитник на е-екрани”.

Оваа корисна технологија е во фаза на развој, а доколку “Google” има намера да ја имплементира во некои од идните верзии на “Android”, веројатно ќе мора да причекаме уште некое време додека не се усоврши и тестира.

FILE – In this Feb. 25, 2014 file photo, the Samsung Galaxy S5 is demonstrated at the Mobile World Congress, the world’s largest mobile phone trade show in Barcelona, Spain. Smartphones, tablets and other gadgets aren’t just changing the way we live and work. They are shaking up Silicon Valley’s balance of power and splitting up businesses. (AP Photo/Manu Fernandez, File)

Заштитникот на електронските екрани се базира на вештачка интелигенција која ја користи предната камера на телефонот во комбинација со алгоритми за препознавање на лицето и движењата, односно погледите на луѓето кои се наоѓаат во близина на корисникот.

Според научниците кои работат на развојот на оваа технологија, таа има време за реакција од само две милисекунди така што корисниците веднаш ќе бидат известени кога некој барем и на момент ќе го тргне погледот од екранот на телефонот и работи во различни услови на осветлување.

Колку е брза оваа реакција, може да се види и од приложената видео-снимка. Штом некој погледне во телефонот, веднаш се активира предната камера на телефонот која предупредува на несакани погледи, додека лицето кое гледа во екранот се означува со црвено квадратче и линија во бои на виножитото, со цел да знаете кој е “виновникот” доколку се наоѓате во гужва.

Од “The Verge” велат дека оваа технологија е најдобар пример за тоа какви новитети носи вештачката интелигенција со паметните телефони, а сигурно е дека со понатамошниот развој и напредокот на технологијата ќе се донесат големи промени и бројни нови опции на паметните телефони.

Погледнете го видеото:

Остави коментар

Почетна // хај-тек // Пристигнува опција која ќе ве предупредува кога некој гледа во вашиот телефон
Горе