Првиот лебедечки мотор и официјално е во продажба!

3 март, 2017
8

Компанијата “Hoversurf” од Сан Франциско го тестираше првиот лебдечки мотор, наречен “Scorpion 3”, кој изгледа како да излегол од научно-фантастичните филмови.

Станува збор за стандарден мотор кој е дизајниран со технологија на дрон, што овозможува овој мотор да “полета” и да лебди во воздухот.

“Scorpion 3” може да поднесе тежина од 120 килограми и има само едно место. Достигнува брзина од 50km/h и лета во висина од 10 метри, додека во воздухот може да издржи 27 минути.

Иако изгледа како сѐ уште да е во тест фаза, моторот и официјално е понуден за продажба за 150.000 долари, а има врвен безбедносен систем кој ја ограничува максималната брзина и висина за да се избегнат несреќи.