Состојки:
- 250 гр мелено бело месо
- 100 гр печурки
- 1 главица кромид
- 1 јајце
- 2 лажици презла
- сол
- бибер
Состојки за компир пире:
- 1 кг компири
- 1 жолчка
- сол
Останати состојки:
- 1 јајце
- брашно
- презла
Начин на подготовка:
- Кромидот ситно исечкајте го и пропржете го на малку масло. Во меленото месо додајте сечкани печурки, пропржен кромид, јајце, презла, зачинете по вкус и сè соединете. Со намастени раце правете ќофтиња и пржете ги на масло.
- За пирето, исчистете ги компирите, сварете ги, процедете, додајте жолчка и сол по вкус, па направете пире. Оставете го малку да се излади, па секое ќофте обложете го со компир пире.
- Секое топче месо извалкајте го во брашно, па во разматено јајце и на крај во презла. Пржете во длабоко масло или во фритеза.
Добар апетит!