Интегрални погачи
20 декември, 20170
Состојки:
- 3 јајца
- 100 г бело брашно
- 100 г интегрално брашно
- 100 г црно брашно
- 250 г гриз
- 350 г свежо сирење
- 2 дл млеко
- 2 дл кисела вода
- 1 дл масло
- 1 прашак за пециво
- 1 лажица сусам
- 1 лажици семки од сончоглед
- 1 лажица семки од лен
- сол
Приготвување:
1. Одвојте ги белките од жолчките и изматете цврст снег.
2. Во соодветен сад помешајте ги гризот, белото, црното и интегралното брашно. Додадете прашак за пециво и полека измешајте.
3. Посебно помешајте млеко, зејтин и минерална вода.
4. Во смесата од жолчки наизменично додавајте ја мешавината од брашно и течност, па постојано матете. Потоа додадете прашак за пециво, здробено свежо сирење, сусам, лен, сончогледови семки и зачини по желба, па полека измешајте за да се добие воедначена смеса.
5. На крајот додадете го снегот од белки и полека измешајте.
6. Ставете ја смесата во соодветни калапи. Поросете одозгора со преостанатата мешавина од семки и ставете ги да се печат во загреана рерна на 200ºC додека не поруменат.