17 октомври, 2017

Радио

Состојки

  • 6-8 пилешки батаци
  • 2 лажици масло
  • 1 лажичка мајчина душица
  • 3 лажици бело вино
  • 1 мал кромид
  • 400 гр. компири
  • 200 гр. печурки
  • 100 гр. моркови
  • сол и бибер

Постапка

Загрејте ја рерната на 200 степени.
Поставете ги пилешките батаци во огноотпорен сад и намачкајте ги со масло за јадење.
Додадете ги компирите и морковите исечени на покрупни парчиња. Печурките исецкајте ги на половина и додадете ги во садот. Зачинете го јадењето со мајчина душица, сол и бибер по вкус.
Печете го пилешкото 30-35 мин. додека да добие светло кафеава боја.
Извадете ја тавата од рерна и додадете 3 лажици бело вино. Покријте го со алуминиумска фолија и вратете го во рерна да се пече уште 10 минути.
Послужете го пилешкото со едноставна зелена салата од марула.

Остави коментар

Почетна // Рецепти // Печено пилешко со печурки
Горе