Потребни состојки:
- 2 црвени пиперки
- 2 зелени пиперки
- 2 главици кромид
- 150г. Грашак
- 2 моркова
- 3 јајца
- 250мл. неутрална павлака
- 50г рендан кашкавал
- Сол, бибер
- Чили во прав
Начин на подготовка:
- Се загрева рената на 180ц.. Пиперката се чисти и се сече на парчиња. Кромидот се сечка на подебели кришки , а морковот на тенки кругчиња. Се процедува грашакот , од конзерва, а доколку е замрзнат , треба да се свари, најпрво. Потоа се меша со останатиот зеленчук. Се реди на плех намачкан со зејтин или ватростален сад.
- Се матат јајцата , се додава павлака и кашкавал, се се посолува и побиберува. Се прелива зеленчукот и се пече, околу 25 мин.