СОСТОЈКИ:
За кора:
4 јајца
5 лажици шеќер
200 г маргарин
100 г чоколадо за готвење
2 полни лажици брашно
За прв фил:
1/2 литар слатка павлака
250 г чоколада за готвење
За втор фил:
1/2 литар слатка павлака
100 г рендано чоколадо
100 г печени и мелени лешници (или ореви)
ПРИГОТВУВАЊЕ:
- Јајцата се матат со шеќерот. Маргаринот се топи на тивок оган и се додава во садот за матење. Чоколадото, исто така, се топи и се додава во садот за матење. Накрај се додава и брашното. Смесата ја истураме во тепсија со димензии 20х30, обложена со хартија за печење. Печеме во загреана рерна.
2. Го приготвуваме првиот фил. Слатката павлака и чоколадото се загреваат додека се стопи чоколадото. Смесата се лади во фрижидер и потоа така изладена се мати со миксер за да се добие убав крем.
3. За вториот фил матиме 1/2 литар слатка павлака, се дели на два дела. Во првиот дел се ставаат ренданото чоколадо и лешниците и се соединува со лажица. Вториот дел останува бел.
4. Филување: кора – чоколаден фил – фил со чоколадо и ореви – слатка павлака (бел фил).