ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
*4 поголеми јаболка
*1 шоља брашно
*1/4 лажиче прашак за пециво
*2 лажици шеќер
*малку сол
*малку цимет
*1 јајце
*1 шоља јогурт за помалку маснотии
*масло
ЗА ПОСИПУВАЊЕ:
*1/3 шоља шеќер
*2 лажичиња цимет
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Јаболката измиете ги, исечете ги на кругови, а потоа издлабете ги во средина, така да добиете шупливи кругови. Од сите состојки направете тесто кое потсетува на тесто за палачинки само малку погусто.
Ставете масло во тавата да се загрее. Круговите од јаболка потопувајте ги во смесата па ставајте ги да се пржат во загреаното масло се додека не добијат златна боја.
Вадете ги на тањир обложен со хартија кој ќе ја упие маснотијата.
Пржените јаболка валкајте ги во мешавината од шеќер и цимет.