15 јули, 2020

Дали некогаш трчајќи на лента во теретана сте се запрашале зошто толку бавно трошите калории? Ако вашиот одговор е потврден, време е нешто да промените во начинот на вежбање.

Тренерот Давид Сик открива како да согорувате повеќе калории на лената за трчање.

1. Користете ја опцијата за нагорнина

„Комбинацијата од стрмна патека и брзина ќе ви помогне за побрзо согорување на калориите“, вели Сик. Стрмнината и спринтот активираат повеќе мускули, што значи дека трошите повеќе калории.

2. Комбинирајте HIIT и LISS вежби

Истражувањата покажаа дека HIIT (интервален тренинг со висок интензитет) согорува неверојатни количини на калории во краток рок, но Сик вели дека не би требало да сме концентрирани само на овој тип на тренинг. Трчањето на лента треба да се комбинира и со LISS (стационирана состојба со низок интензитет), како и со кардио вежби за телото да биде во рамнотежа.

3. Проверете го пулсот

Тренерот Сик вели дека е важно да се забрза пулсот за вежбањето да биде ефективно. Важно е мудро да организирате кратки одмори, во текот на кои вашиот пулс ќе се нормализира.

Остави коментар

Почетна // Спорт // Три начини како да трошите повеќе калории со трчање
Горе