Искористете ги предностите од сезоната на малина и почестете се со овој деликатес.
Состојки:
10 белки
10 лажички шеќер
2 лажички оцет
џем од малини
150 грама шлаг
350 грама малини
две чаши шеќер
кесичка желатин
Подготовка:
Испечете две кори од по пет белки, пет лажички шеќер и лажичка оцет. Кога ќе се изладат, првата кора богато намачкајте ја со џем од малини, преклопете со другата кора и премачкајте ја со џем од малини и ставете ги во фрижидер за да се оладат.Во меѓувреме, сварете ги малините со две шољи шеќер и кесичка желатин и изматете го шлагот.
Кога тортата ќе се стегне, премачкајте ја со шлаг и истурете ги малините со желатин. Ставете ја во фрижидер за да се олади добро и – уживајте.