Состојки:
- 300 гр шеќер
- 2 дл вода
- 200 гр маргарин
- 300 гр несолени мелени кикиритки
- околу 300 гр мелени бисквити
- 50 гр темно чоколадо или 2 лажици какао
- 100-150 гр чоколадо за прелив и малку масло
Подготовка:
Варете шеќер и вода 4-5 минути, додадете маргарин и почекајте да се раствори. Истурете кикиритки и бисквити и измешајте за да ја измешате смесата. Смесата не смее да биде сува или ретка, па затоа е најдобро да не се истураат сите бисквити одеднаш, туку постепено, сето тоа зависи од тоа колку се готви шеќерот и водата.
Одделете 1/3 од смесата и измешајте во 50 гр растопено чоколадо или какао.
Поделете ја светлата мешавина на 2 еднакви делови.
Покријте мала плиток плех со проѕирна фолија, истурете еден дел од светлата смеса, израмнете и добро притиснете за да се стегне.
Истурете го темниот дел од смесата над светлиот, притиснете го и израмнете го.
На крај, на ист начин, нанесете го останатиот светол дел од смесата преку темната маса.
Растопете го чоколадото со малку масло и прелијте ја изладената бајадера.
За чоколадната глазура: на пониска температура, стопете го чоколадото со малку масло, постојано мешајќи, прелијте го колачот и оставете да се излади. Се топи малку чоколадо со неколку капки масло, истурете ја во кошот во кеса за замрзнување, со ножици отсечете што е можно помал дел од врвот и направете ленти.
Совет:
Вистинската бајадера треба да крцка под забите, и да се топи во устата, така што треба да се добие вистинската густина на смесата. Ако смесата е премногу ретка, бајадерата е како гумена, ако е премногу сува, ќе се распадне. Затоа е најдобро да ги додавате бисквитите постепено и да пробате на овој начин. Земете малку од смесата во лажица, притиснете со друга лажица, истресете во тава, па ако смесата не се раздвои, добро е, ако се исцеди течност, додадете малку повеќе бисквити.