Ова едноставно јадење брзо се подготвува и е многу сочно и вкусно!
Потребно е:
- 400 гр кора за лазања
- 50 гр шунка
- 350 гр гауда кашкавал
- 200 гр пармезан
- 600 мл млеко
- 5 лажици брашно
- Зачини по вкус
- Вегета, па, бибер
Подготовка:
Направете го сосот од бешамел со мешање на млекото во брашното, внимавајќи да нема грутки. Потоа додадете сол и зачини по вкус. Вклучете го шпоретот на тивок оган и промешајте. Откако ќе зоврие, додадете 200 гр пармезан. Подгответе сад во кој ќе ги наредете состојките за лазања. Истурете неколку капки масло и наредете го првиот ред кори за лазања. Потоа, додајте го сос од бешамел, а над него наредете шунка и сирење. Повторете го процесот сè додека не ги искористите сите состојки. Бешамелот треба да остане на врвот, и можете да додадете малку повеќе пармезан. Ставете да се пече. Чувајте ги покриени првите 15 минути, а потоа оставете да се пече.