Чоколадо и лешник. Дали има подобара комбинација? Овие две состојки инаку ја прават наша омилена Нутела, но време е да ги запознаеме во малку поразлично светло. ?
Сочни, вкусни, чоколадни, неодоливи – има ли нешто повеќе што може да напишете за рецепт за коцки од лешник со чоколадо?
Чоколадните коцки со кои не можете да згрешите содржат кокосово брашно и темно чоколадо, така што не треба да се грижите за јадење само еден куп празни шеќери и многу калории. Овие здрави коцки можете да ги понудите, како на веганите, така и на ентузијастите и на оние кои внимаваат на тоа што јадат.
Темното чоколадо е докажано здраво. Тоа со висок процент на какао е најздраво. Ова чоколадо има позитивен ефект врз расположението, добро е за срцето и го регулира шеќерот, а содржи и многу антиоксиданти. Лешниците, од друга страна, се многу добар извор на минерали – манган, бакар, магнезиум фосфор и железо. Богати се со витамин Е, Б и фолна киселина.
А кога лешниците стануваат крем, на чекор сте до совршен рецепт!
Подготовката на овој рецепт ќе ви одземе околу 40 минути.
Состојки:
- 200гр путер од лешник
- 1 лажица какао во прав
- 5 лажици сируп од урми
- 2 лажици брашно од кокос
- неколку сецкани лешници
- прстофат цимет
- бадемово млеко
- 80гр темно чоколадо
Подготовка:
1. Во сад измешајте ги сите состојки освен чоколадото, а во случај мешавината да биде премногу густа, додадете малку бадемово млеко.
2. Истурете ја смесата во тавата за печење (без оглед на големината на тавата, бидејќи смесата е густа и лесна за обликување) и замрзнете ја 30 минути.
3. Смесата исечете ја на коцки, а од тоа што ќе ви остане можете да формирате мали топчиња за декорација.
4. Се топи чоколадата и се прелива преку секоја коцка
Добар апетит!