4 места што мора да ги посетите барем еднаш во животот

11 мај, 2020
Naslovna


Поради пандемијата на коронавирус и неизвесноста што ја придружува, тешко е да се планираат патувања. Но, постојат некои места што вреди да се посетат барем еднаш во животот, а чие планирање може да се започне во моментов.


1. Крстарење на Антартик

Антарктикот е најстудениоти најсуровиот дел на  планетата, но секако е на списокот на места за посета барем еднаш во животот. Тоа е многу скапо патување што може да трае една до две недели. Обично започнува во градот Ушуаја во Аргентина, а за време на крстарењето ги посетувате и Фолкландските острови, Јужните Шетландски острови, Полуостровот Антарктик и слично.

Она што всушност ќе го видите зависи од цената на самиот аранжман и можно е да се посетат истражувачки станици, да се оди на поларно нуркање и да се набљудува дивиот свет на оваа област во нивните живеалишта. И покрај тоа што е скапо патување, не можете да го резервирате кога сакате. Седиштата на вакви крстарења обично треба да се резервираат една година однапред.

2. Комплетно помрачување на сонцето

Дали некогаш сте виделе тотално сончево затемнување? Доколку сакате да ја видите оваа спектакуларна сцена во вашиот живот кога Месечината е блокирана помеѓу Сонцето и Земјата и исчезнува за неколку минути светло – започнете со планирање сега. Следното вкупно затемнување на сонцето ќе се види во Чиле и Аргентина на 4 декември 2020 година. Точно една година подоцна ќе може да се види во близина на островите Шетланд, надвор од Антарктикот, а ќе биде видливо на 20 април 2023 година во Екмут, Западна Австралија.


3. Крстарење на Галапагос

 Ако сакате да набљудувате необични видови на животни во нивното природно живеалиште, островите Галапагос се еден од најдобрите избори. Исто така, го инспирираше Чарлс Дарвин да смисли теорија на еволуцијата. Иако има многу заинтересирани за посета, туризмот е ограничена активност овде со цел да се зачува природата што е можно повеќе. Бројот на туристи е ограничен, но и видот на бродовите со кои се пристигнува. Ова е причината зошто треба да имате трпеливост и флексибилност при резервација на датумите за посета. Најголем број на посетители има во јули и август.

4. Африканско сафари

Не сте биле на африканско сафари ако не сте ги виделе големите пет во живо, имено лав, леопард, слон, носорог и бизон. Најдобар начин да ги видите овие животни е да се посети националниот резерват, Кенискиот Масаи Мара, или Националниот парк Серенџети во Танзанија. Ако вашата цел е да ги видите планинските горили, не заборавајте да ги посетите Руанда и Уганда. Патувањето во Африка, дефинитивно, треба да се испланира однапред.