Не мора да нарачувате маринирани пилешки крилца само во ресторан. Го најдовме совршениот рецепт – „направете го тоа сами“.
Лепливи, сочни, меки и ароматични пилешки крилца се уште една причина зошто никогаш нема да се заситиме од пилешко. Во потрага по нови вкусови и инспирации, зачувајте го рецептот за печено пилешко со портокал и лук што ќе ве воодушеви.
Можеби крилцата не се твоето омилено јадење, но може ли фино пилешко да биде готово за 15 минути? Направете варијација на темата – со бело месо.
Состојки:
- 1 кг пилешки крилца
- 3 лажици сос од соја
- 1 лажичка слатка димена пиперка
- 2 лажици мед
- 2 чешниња лук
- 2 лажици масло од сусам
- 1 лажичка лут сос
- 1 лажица свежо рендан ѓумбир
- сок од половина лимон
Подготовка:
Ситно исецкајте го лукот и направете маринада од наведените состојки во подлабок сад.
Исечете ги крилцата на два дела, одделете го од коската, ставете го во сад со маринадата, добро измешајте и оставете ги крилцата во маринадата најмалку два до три часа, по можност подолго.
Подгответе сад, покријте го со хартија за печење, потоа ставете ги крилцата во садот и печете ги во загреана рерна на 200 ° C , 30-40 минути, а потоа свртете го грејачот на опција – скара и печете ги уште 10 минути додека не се добијат крилцата убава златна боја.
Послужете со сезонска салата.