7 Божји заповеди само за силните луѓе: Ако го разбирате ова, сте го разбрале животот!

16 октомври, 2020
наслован

Време е да сфатиме што е животот

  1. Никој не е доволно зафатен за да не ви одговори

Дечкото / девојчето веројатно не одговара на пораката затоа што е премногу зафатен. И потенцијалниот работодавач не се јавува веќе неколку дена, бидејќи нема ниту една слободна минута. Ако не добиете одговор од некого, тоа е затоа што тој свесно не сакал да ви одговори. И колку побрзо престанете да наоѓате изговори за луѓе кои не обрнуваат доволно внимание на вас, толку побрзо ќе продолжите со животот.

  1. Секоја личност ги става своите интереси пред сите други

Без оглед колку е искрена, љубезна или грижлива личност, тие секогаш ќе бидат позаинтересирани за сопствените проблеми од вашите. Дури и највнимателниот нема да може да разбере кое „копче“ да го притисне ако не го побараш тоа. Најправедниот работодавач на светот нема да обрне внимание на тоа дали сте уморни или не, сè додека работата оди добро. Повеќето луѓе земаат онолку колку што вие им дозволувате. Силните луѓе не се плашат да го кажат зборот „не“, затоа што знаат дека никој нема да застане за нив доколку тие самите не го сторат тоа.

  1. Никогаш не можете да ги задоволите сите

Ако слушавте сè што некогаш секоја личност сакаше од вас, тогаш одамна ќе се претворите во безживотен, безобличен, нечувствителен робот. И тогаш некој би дошол и би ве советувал да станете поинтересни. Сериозно, не можете да ги задоволите сите. Секогаш ќе има некој што ќе каже дека живеете погрешно или сте одбрале погрешен пат. Ќе ве критикуваат без оглед што правите, затоа само направете го она што го сакате. Бидејќи единствениот судија што треба да го слушате, сте вие самите.

  1. Светот не ви должи апсолутно ништо

Може да бидете најслатката, најљубезната, најпаметната, најинтересната личност на светот, но ако не работите на себе и не се развивате, тогаш сите овие прекрасни квалитети ќе останат во вашата имагинација. Постојат две можности: можете да го поминете целиот свој живот сожалувајќи се затоа што заслужувате повеќе или веднаш можете да започнете да земате сè што животот може да ви даде.

  1. Изговорите чувајте си ги за себе

Можеби ќе го поминете целиот свој живот жалејќи се што немате време, пари, енергија или ресурси за да ги постигнете своите цели. И сè што ќе кажете може да биде вистина, но суровата вистина е дека секоја личност на планетата има барем еден проклет добар изговор да не тргне кон животот што го посакува. Луѓето кои го добиваат она што го сакаат од животот ги игнорираат своите изговори. Тие наоѓаат начини да ги надминат своите ограничувања наместо да ги оплакуваат – тоа е причината за нивните победи.

  1. Ве карактеризираат активности, а не мисли.

Можете да седите во куќата цел ден замислувајќи подобар свет, но сè додека не излезете и започнете да ставате нешто на дело, тоа навистина не е важно. Способноста да се создадат големи планови е прекрасна работа, но ако не е придружена со акција, таа е бескорисна. На крајот на краиштата, може да се суди според нашите постапки, а не според мислите.

  1. Никој нема да дојде и да ве спаси од вашиот живот

Сите ние сакаме да веруваме дека човекот од нашите соништа, совршената работа или неверојатно изненадување не чека зад аголот. Кога сме незадоволни од нашата ситуација, ирационално се надеваме дека магијата за чудо ќе се појави и ќе нè спаси од сите проблеми. Но, вистината е дека тоа никогаш не се случува во животот. Проблемите не се решаваат со магија, и ако сакате да видите промени во вашиот живот, самите треба да работите на нив. Ова го знаат најсилните луѓе. Кога времињата се тешки, тие го ставаат оклопот, возат бел коњ и се спасуваат. Затоа што разбираат: ако некој ќе им помогне, тоа ќе бидат самите.