Ако успеете да го решите овој математички проблем, вашата интелигенција е на завидно ниво!

4 септември, 2020
creative-leader-thinking-ss-1920

Дали сте за еден мал математички проблем? Може да докажете дека сте супер паметни.


Бидете претпазливи – задачата е лесна на прв поглед. Затоа, прво размислете па кажете … Оваа загатка е малку потешка. Не станува збор за наоѓање скриени детали на сликата, но треба да го тестирате вашиот ум.

Дали имате волја да се потсетите на математиката? Тогаш ја имаме вистинската задача за вас! Но, имаме и мал совет: најочигледното решение е погрешно! Навистина нè интересира колку време ви треба точно да ја решите задачата

Задача:
Еден лимон и ананас заедно чинат 1,10 куни. Ананасот чини 1 куна повеќе од лимонот. Колку чини лимонот?

Thinking woman, thinking woman image, idea png | PNGEgg

Решение

Многумина започнуваат интуитивно да решаваат, излегува дека лимонот чини 0.10 куни. Сепак, ова не е точно.

Потсетуваме: ананасот и лимонот заедно чинат 1,10 куни. Ако лимонот чини 10 липа, а ананасот е куна поскап (значи 1,10 куни), тогаш вкупната количина за ананас и лимон би била 1,20 куни.

Внимание: ако ви треба малку повеќе време за размислување, тогаш престанете да читате овде и размислете малку повеќе бидејќи решението е веднаш подолу …

Вака се пресметува: Лимонот има збир од X, а ананасот чини една куна повеќе. Значи, лимонот чини X + 1. Кога се додаваат заедно, лимонот и ананасот чинат заедно 1,10; затоа, X + (X + 1) = 1,1 2X + 1 = 1,1 2X = 0,1 X = 0,05


Значи вистинскиот одговор е 5 куни! Колку време ви требаше да ја решите оваа задача?