Апликација која ќе ви помогне да се откажете од пушењето цигари!

25 септември, 2020
цигари

Ако се обидувате да се откажете од пушењето, може да се исплати да ги признаете и прифатите вашите предизвикувачи наместо да ги избегнувате. Ова беше докажано со неодамнешна студија која истражуваше апликации за откажување од пушење

Преземањето апликација за паметен телефон што користи таков пристап може да ги зголеми шансите за успех во престанокот на пушењето, според студијата објавена во понеделникот во Интерна медицина ЈАМА.

„Проблемот е во тоа што кога ќе се обидете да избегнете што чувствувате и што мислите, парадоксно создавате повеќе од она што се обидувате да го избегнете“, рече Џонатан Брикер, водечки автор на новата студија и професор по превенција од карцином на Центарот за истражување на рак Фред Хачинсон во Сиетл.

Таквиот пристап кон промена на однесувањето може да биде корисен за повеќе од еден од 10 Американци кои пушат.
Сепак, една од недостатоците на овој пристап базиран на технологија е тоа што луѓето кои се обидуваат да се откажат мора да имаат паметен телефон и функционална телефонска линија, според д-р Панагис Галијацатос, доцент по медицина на Медицинскиот колеџ Џон Хопкинс во Балтимор и волонтерски портпарол на Американското здружение на белите дробови. Тој не беше вклучен во студијата.

Лекарите од примарната здравствена заштита треба да бидат свесни за достапноста на овој вид на производи – додаде тој. Сепак, ова треба да биде додаток (медицинска нега), а не замена. Повеќето од неговите пациенти се црни, забележа тој, а просечниот годишен приход за оние што живеат во неговото соседство е околу 15 000 американски долари (97 000 американски долари). Иако тутунот падна на рекордно ниско ниво, 34 милиони Американци сè уште пушат, според „Прекин на пушењето: Извештај за општ хирург“, објавен претходно оваа година.

Покрај докажувањето дека план заснован на прифаќање може да им помогне на луѓето да го намалат пушењето на долг рок, Брикер и неговиот тим сакаа да докажат дека следењето на напредокот во дигитална апликација е практично и корисно. Тие развија рандомизирано клиничко испитување споредувајќи ги пушачите користејќи две различни апликации дизајнирани да им помогнат на луѓето да се ослободат од тие навики. Истражувачите откриле дека апликацијата што им помага на луѓето да прифатат наместо да избегнуваат желби, е 50% поефикасна.

Справување со вашите предизвикувачи
Истражувачкиот тим проучил 2.415 возрасни пушачи на цигари, разделувајќи ги во две групи. Во првата група, учесниците користеа iCanQuit, апликација развиена од истражувачи заснована врз терапија за прифаќање и посветеност, која учи на прифаќање на предизвикувачи на пушење. Целта на ваквиот пристап е да се откаже од пушењето, така што корисникот пуши без да се обиде да спречи или да се чувствува виновен за тоа. На овој начин пушачот разбира кои предизвикувачи го пушат и така може да работи на тие предизвикувачи.

Во втората група, пушачите користеа QuitGuide од Националниот институт за карцином (NCI), апликација дизајнирана да им помогне на луѓето да се откажат од пушењето, избегнувајќи активирачи кои ги осветлуваат. Апликацијата на NCI се базира на Упатствата на САД за клиничка пракса за прекин на пушењето, што ги мотивира луѓето да се откажат од пушењето со логика и разум. Истражувачите постојано ги следеле учесниците помеѓу мај 2017 и септември 2018 година.

Никотинската терапија за замена, како што се инхалатори, спрејови за нос, пастили и гуми за џвакање, може значително да помогне во престанокот. Преглед на 150 различни тестови на такви методи од 2018 година покажа дека овие терапии можат да ја подобрат веројатноста за прекин за 50 до 70 проценти, пишува Си-Ен-Ен.