ЧУКАЊЕ ВО ДРВО И УШТЕ МНОГУ ДРУГИ РАБОТИ: Ова се бизарни обичаи во кои се крие морничава вистина

1 септември, 2020
е

Некои суеверија се толку стари што би се онесвестиле кога би знаеле колку, а ние веруваме во нив и денес. Се смееме на некои од нив, а другите ги практикуваме толку несвесно затоа што тие се всадени во нас уште како деца. Како преминување на другата страна на улицата пред црна мачка или свртување кога ќе видиме скала на улица, само за да не одиме под нив.

Ова се 8 народни верувања кои преживеале до денес и за кои многу народи во Европа потврдуваат дека во нив сè уште се крие многу вистина.

Чукање на дрво

Чукањето на дрво беше вообичаена практика на античките свештеници да ги повикуваат Дриадите, духовите на дрвјата, за да им помогнат да се одвратат од злото или да ги исполнат желбите. Голем број луѓе го прават тоа и денес.

Користење лук за да се избегне злото

Лукот е растение силно поврзано со Марс. Марс е планета што ја отфрла лошата среќа, го брка злото и се повикува на среќа кога се коцкаме. Тој му дава на лукот аура на заштита, способност да го истера злото, да се повика на среќа и да ја разбие лошата карма. Не е ни чудо што лукот сè уште често се користи како форма на заштита.

Покривање на огледалото додека спиеме

Оваа практика ја започнале вештерки кои го покривале огледалото додека спиеле затоа што верувале дека огледалото е премин кон други светови. Некои веруваат дека огледалото може да ја долови душата. Поради ова, многу луѓе го покриваат огледалото додека спијат, бидејќи се плашат од непознатото.

Бегајте од бројот 13!

Бројот 13 има толку лоша репутација што многу луѓе одбиваат да седат во авион на тоа место или да резервираат хотелска соба со тој број. Ова сè уште присутно суеверие произлегува од верувањето дека бројот 13 ја нарушува совршената рамнотежа на бројот 12.

Фрлањето сол го брка злото

Вообичаена практика во минатото да се одвратат злите духови беше да се фрли сол. Ова суеверие е засновано на својствата на моќта да го протера злото. Скандинавците и луѓето од Велика Британија го прават ова и денес.

Детелина со четири лисја носи среќа

Ова суеверие започна во Ирска, но се прошири низ целиот свет. Причината за ова е што вештерките користеле детелина со четири листови како алатка за да се повикаат на среќата во љубовта и да ги отфрлат лошите дела.

Фрлање парички во фонтаната

Луѓето ширум светот фрлаат парички во реки, езера и фонтани. Оваа традиција започнала уште во античко време затоа што луѓето верувале дека водниот дух ќе ги исполни нивните желби. Затоа, кога фрлате парички, не барајте паричката да ви ја исполни желбата, туку духот на водата.

Удар во глуварче за среќа

Како детелината, вештерките исто така користеа глуварчиња. Тие беа клучни во делата што ја менуваа среќата и ги исполнуваа желбите.