Дежаву е сигнал испратен од мозокот: 6 работи за кои предупредува ова чудно чувство!

18 октомври, 2020
231503_shutterstock-1078321091_ls

Дали знаевте дека овој феномен понекогаш може да биде сигнал преку кој вашето тело ве предупредува на нешто? Еве што ни кажува нашето тело кога доживуваме дожд!

  1. Вие сте млади

Првото дежаву обично се јавува на возраст од околу 10 години или помалку. Исклучително редок е кај деца помлади од 6 години. Периодот кога тоа се случува е обично на возраст од 15 до 25 години. После тоа, дежавуто станува се поретко.

  1. Вашиот мозок работи одлично

Бидејќи се смета за феномен што исчезнува како што старееме, дежаву во подоцнежните години е најверојатно знак на здрав разум и сигнал дека сепак сте во можност да забележите неправилности.

Moždane ćelije, Ilustracija
  1. Несинхронизирана меморија

Многу експерти веруваат дека дежаву е некако поврзана со начинот на кој ги „повикувате“ спомените. Промнезија би можела да биде одговор на ситуација која многу потсетува на искуство од минатото, за кое не се сеќавате добро. Можеби се случило кога сте биле многу млади или не можете да се сетите на тоа од некоја друга причина.

Човек забележува многу детали во текот на денот, но не се сеќава на нив. Можеби поради тие мали детали што ги заборавате, често имате чувство дека нешто веќе се случило.

  1. Може да има предупредување за претстоен дежаву

Постојат многу различни физички или ментални знаци кои не предупредуваат пред напад, а еден од нив може да биде дежаву. Ако веќе сте имале напади, обрнете големо внимание ако во тоа време е познато сè околу вас и сте сигурни дека не сте биле во таква ситуација.

Сепак, научниците веруваат дека истото може да се случи иако немате невролошки проблеми. Тие тврдат дека дождот се случува во истиот дел од мозокот што е одговорен за нападите. Исто така, некои научници веруваат дека пренесувањето на информациите помеѓу ушите, очите и другите сетила е одложено.

  1. Премногу сте уморни или стресни

Кога сте под голем стрес или сте истоштени, може да се појави тоа чудно чувство. Лекот за вас во овој случај е одмор и релаксација.

Експертите велат дека причината лежи во фактот дека кога сме под стрес, нашето внимание е намалено. На пример, кога мажот ја моли жената, ако таа почне да ја вознемирува бучава во близина, таа може да застане за една секунда и да размисли за бучавата. Кога „ќе се врати во реалноста“, може да доживее дежаву, затоа што и се чини дека веќе беше во таа ситуација – каква што е, пред неколку моменти. Мозокот е навистина неверојатен!

  1. Симптом на вознемиреност

Пријавени се случаи на појава на промнезија предизвикана од вознемиреност. Дежаву во овој случај ја влошува состојбата, но научниците велат дека се потребни многу анализи и студии за да се утврди точната врска помеѓу овие два феномени.