Еве зошто волците завиваат на месечината??

16 јуни, 2020
vuk-zavija-shutterstock-1

Волкот што завива на Месечината е слика на нашето време, главно благодарение на цртаните филмови со кои растевме.А еве и зошто волкот завива на месечината.

Честопати ќе најдете фотографии и видеа со волк и голема полна месечина во позадина, и на шега, многу луѓе ќе имитираат волк и завиваат кога ќе видат полна месечина.

Дали некогаш сте се запрашале дали волците навистина имаат нешто против Месечината? Сепак, вистината е малку поразлична од онаа со која пораснавме.

Волците се ноќни животни, што значи дека тие се најактивни за време на зората и самракот, па не е ни чудо што честопати ги гледаме со Месечината во позадина. Кога завиваат, волците ги креваат своите муцки кон небото. Но, волкот завива на ист начин и во текот на денот.

Волците ги креваат своите муцки кон небото за да ја зголемат акустиката на повикот (завивање) што може да се слушне на оддалеченост од над 6 километри. За волците, завивањето е исклучително важно.

Им служи како лепак што го држи глутницата заедно. Бидејќи една глутница волци опфаќа огромна област, тие честопати се одвојуваат за да имаат подобри шанси да го фатат пленот. Кога тоа конечно ќе се случи, волците почнуваат да завиваат и ги покануваат другите на гозба.

Завивањето, исто така, служи да ги предупредат другите глутници да останат подалеку од нивната територија. Понекогаш волците исто така се невообичаено тивки. Ова главно значи дека тие подготвуваат напад врз друг глутница со прикриваање и ги напаѓаат од заседа. Факт е дека главната причина за смртта на волците – други волци.

Секој волк завива поинаку, што значи дека можат да се препознаат меѓусебно во мрак. Алфа мажјаците и поголемите волци создаваат подлабоки тонови, додека волците со пониско рангирање во чопорот произведуваат повисоки тонови.

Не е невообичаено женката да избере партнер врз основа на звукот на завивање. Колку подлабоко машкото го произведува звукот, толку е поголема шансата женката да го избере. Длабочината на завивачкиот тон може да ја одреди и агресивноста на чопорот. Ако алфа мажјакот завива со многу длабоки тонови, тоа значи дека тој, а со тоа и глутницата, станале исклучително агресивни.