Кој е рецептот за репутација во друштво?

13 јуни, 2020
drustvo

На крајот, победуваат ли оние кои користат разни трикови или секогаш се измамници? Добрата вест: тоа не е точно! Новата научна студија покажува дека љубезноста и дарежливоста се исплаќаат. И пред сè хуморот.

Никој не сака лажговци и измамници, оние што се злобни и лукави, а особено ако на тој начин стекнуваат лична корист. Ова е јасно дури и без научни истражувања.

Научниците од Универзитетот во Тексас во Остин во една студија потврдија што треба да биде добра вест за сите оние кои никогаш не сакале да бидат лажливци за да успеат во своите кариери и животи. Искреноста, љубезноста, дарежливоста и хуморот се високо ценети во општеството и го поттикнуваат социјалниот напредок.

Оние кои се исто така интелигентни, кои не се плашат од напорна работа и имаат широк спектар на знаење, можат да бидат сигурни дека ќе бидат препознаени во нивната околина. Ова важи и во Русија, како и во Еритреја или во Соединетите држави.

Глобално призната, универзално вредна

„Од Рим до Романија, па се до локалното население на Гуам, луѓето во нивните очи се рангирани според интелигенција, храброст и лидерство“, рече Патрик Дурки, коавтор на студијата, објавена во Дневникот за личност и социјална психологија.

Научниците предводени од еволутивниот психолог Дејвид Бас испитале 2.751 луѓе од 14 земји и со тоа идентификувале универзални црти што можат да дадат пресуден стимул за социјалниот статус.

„Луѓето живеат во социјални структури каде релативниот ранг е важен скоро во сè: нивниот пристап до ресурси, нивната способност да најдат партнер, па дури и колку долго живеат“, рече Дејвид Бас од Универзитетот во Остин.

„Сопственоста стекната на штета на другите негативно влијае на социјалниот статус без разлика дали живеете во Русија или Еритреја“, додаде Дурки. Ова исто така важи и за начинот на кој се однесуваме кон сексот.

Според резултатите од студијата, сексуалните односи во кои често го менувате партнерот ја намалуваат вашата репутација во општеството. Значи, кој и да ги менува сексуалните партнери како долна облека, во никој случај нема да биде препознаен и почитуван. Ова се однесува на мажите, но уште повеќе и за жените.

Покрај овие универзално валидни својства за подобрување на статусот, истражувачите откриле и разлики во културата. На пример, хуморот е огромна предност во Полска, додека во Кина, Јужна Кореја и Јапонија на луѓето им се допаѓа тоа, но се смета дека е од средно значење за нивната социјална позиција. Во Еритреја, на хуморот му се дава уште помала важност.

Ако, според студијата, пријателството се исплатува, а искреноста трае најдолго, тогаш зошто е општото мислење дека пред сè успеваат арогантни егоисти? Да се има корист од дарежливост, но не и да се цени тоа? Можеби затоа што има доволно примери кои сугерираат дека угледот и успехот можат да се постигнат само со максимална бескрупулозност. Единственото прашање е до кој степен успехот може да се изедначи со љубов и почит.