Мислите дека 2020 е најлошата година во историјата? Нема да верувате но – НЕ е!

14 септември, 2020
2020

Еден ден само се разбудивме во 2020 година и тогаш се чинеше дека сите лоши вести излеаа на овој свет.

 Да речеше некој пред една година како би изгледала 2020 година, веројатно би му кажале дека прочитал премногу пророштва на Баба Ванѓа, Нострадамус или некој трет психички предвидувајќи апокалиптични сценарија за во иднина. Но, еден ден само се разбудивме во 2020 година и тогаш се чинеше дека сите лоши вести излеаа на овој свет. Пандемијата, земјотресот во Загреб, губењето работа, чувството на несигурност имаа влијание врз многу луѓе.

Една од нив е Џени Иствуд, 26-годишна девојка од Нов Зеланд, која стана опседната со лоши вести. Оваа девојка, која нормално работи во маркетинг, не можеше да престане да ги чита вестите на темата пандемија на Ковид, полициска бруталност, политика, протести, теории на заговор. Нејзе и се чинеше како да се појавува нов пост на Инстаграм или Редит на секои 10 минути.

„За време на пандемијата, почнав да се чувствувам лошо. Имав чувство дека човештвото воопшто не успеало и не можев да се концентрирам на ништо затоа што постојано размислував како треба да ги читам најновите вести “, изјави Џени за„ Нешнл географик “.

„Судско движење“

Зошто Џени, како и многу други, стана опседната со лоши вести? Одговорот лежи во еволутивниот развој затоа што приказните за страв и опасност предизвикуваат вознемиреност, што значи дека мозокот е постојано во состојба на готовност. Во претходната историја се сметаше дека е предност, но денес има поинакво значење што се рефлектира преку постојаното „освежување“ на социјалните мрежи и пребарувањето вести.

„Судско движење“ е израз што ја опишува оваа тенденција кога луѓето продолжуваат да ги разгледуваат вестите дури и кога се обесхрабрувачки и крајно депресивни. Таквата реакција беше предизвикана од мноштвото трагедии што се случија. На пример, коронавирусот уби речиси милион луѓе ширум светот, а бројот на смртни случаи и инфекции продолжува да расте. Коронската криза, на пример, ја истакна социјалната и економската нееднаквост на луѓето во светот. Покрај тоа, пожарите постојано беснеат во САД и Калифорнија изгледа како место опустошено од апокалипса.

Искривена перцепција на сегашната и нереална верзија на минатото

Со оглед на веста што нè бомбардира секој ден веќе шест месеци од официјално избувнување на пандемијата, не е изненадување што луѓето ја гледаат 2020 година толку црна. Верувале или не, сепак, не е сè во 2020 година толку црно, но ни се чини така затоа што човечкиот мозок има тенденција поостро да ги проценува тековните настани.

A boat motors by as the Bidwell Bar Bridge is surrounded by fire in Lake Oroville during the Bear fire in Oroville, California on September 9, 2020. Dangerous dry winds whipped up California’s record-breaking wildfires and ignited new blazes Tuesday, as hundreds were evacuated by helicopter and tens of thousands were plunged into darkness by power outages across the western United States.,Image: 557083132, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Така, неограничената и прекумерна потрошувачка на медиумска содржина може да ја наруши перцепцијата на некој и затоа е многу лесно да се усвојат нездрави обрасци на верување. Според експертите, спречувањето на навиката да се создаде негативна и лоша слика за светот може да го намали стресот. Нашите предци веројатно не се согласуваат со изјавата дека 2020 година е најлошата година досега забележана. Имено, она што се случува секој ден е многу застрашувачко, но исто така и она што се случуваше во минатото, како што е шпанскиот грип, во кој загинаа 50 милиони луѓе.

Професор по маркетинг на Универзитетот во Бостон, Кери Моревџ, направи истражување кое покажа дека луѓето од западната култура имаат тенденција да ги толкуваат негативно денешните настани. Тие исто така сакаат да нагласат дека „порано беше подобро“. Причината за ова лежи во фактот дека човечката меморија е програмирана да претпочита позитивни спомени, а овој феномен се нарекува „розова ретроспекција“. „Ако мислам, на пример, како сакам да одам на бејзбол игри, нема да го паметам времето кога изгуби клубот за кој навивам. Ние судиме за минатото според позитивните спомени што ги имаме и ја проценуваме сегашноста според сè што ни е на располагање “, рече професорот Моревиџ.

Сепак, не само „обичните луѓе“ одат во нереални верзии на минатото, туку и многу историчари „заглавуваат“ таму. Историчарот Ерика Харлиц-Керн од Универзитетот во Мајами дава пример за т.н. “Позлатена возраст”. Тоа беше времето помеѓу 1870 и 1900 година кога Индустриската револуција овозможи развој на технологијата, уметноста и културата. Сепак, историчарот за „Нешнл географик“ изјави дека истиот период е време на огромна социјална нееднаквост, геноцид врз Индијанци и сиромаштија.

Што е „застрашувачки светски синдром“?

Во 2017 година, Американската асоцијација за психологија спроведе студија во која испитаниците кои ги следеа најновите вести лудо забележаа стрес, вознемиреност, недостаток на сон, замор и други негативни ментални симптоми. Дека прекумерната потрошувачка на вести не е добра не е ништо ново затоа што студија од 1968 година на Универзитетот во Пенсилванија, предводена од Џорџ Гебнер, открила директна врска помеѓу времето поминато пред ТВ и можноста гледачите да го перцепираат светот како поопасно и пострашно место. Овој феномен Гербнер го нарече „синдром на злобен свет“.

Поради социјалните медиуми, сегашноста изгледа полоша

Месфин Ауке Бекалу, научник специјализиран за односот помеѓу социјалните мрежи и јавното здравство на Харвард, предупреди дека претходното знаење не може да се примени за да се објасни влијанието на социјалните мрежи. Додека гледањето телевизиска програма не бара учество, социјалните мрежи бараат активно учество на корисникот.

„Социјалните мрежи ја преземаат улогата на социјални интеракции во реалниот живот и често заменуваат активности како што се вежбање и спиење. Младите честопати се споредуваат со другите, што честопати доведува до слаба самодоверба и чувство дека не сте доволно “, објаснува научникот.

Иако минатото никогаш не може да се гледа како сегашност, пристрасноста може да се контролира, велат психолозите. Првиот чекор кон ова е да се признае колку потрошувачката на медиуми може да ја промени перцепцијата на некој.

„Треба да бидеме свесни за социјалната мрежа во која се наоѓаме, со кого работиме и каква содржина консумираме. „Поради социјалните медиуми, сегашноста може да изгледа многу полоша отколку што е всушност и многу полоша од минатото, но тоа не мора да биде случај за сите“, изјави Бекалу за „Нешнл географик“.