Обликот на стапалото ја крие вистината за вашето античко потекло

10 септември, 2020
beach-18364611920-830x0

Можеби знаете од каде потекнуваат вашите корени, но нозете ќе влезат уште подлабоко во историјата.

Благодарение на напредокот во науката и ДНК-тестовите, никогаш не било полесно да откриеме од каде „ги црпиме своите корени“.

Сепак, веројатно не сте знаеле дека цело време во вашите чорапи се крие мала трага од вашето потекло.

Што може да открие формата на стапалата или должината на прстите за античките предци?

1. Египетски стапала

Стрмен како пирамидален ѕид.

Ако имате прсти кои се уредно распоредени во висина, можете сами да кажете дека стоите на египетските нозе.

Веројатно најинтересниот факт за староегипетските стапала е надградба на вештачки прсти на мумии.

Истражувачи од Универзитетот во Манчестер откриле докази дека два прста на едната мумија биле вештачки.

Едниот бил од папирус, а другиот од дрво и кожа.

2. Римски стапала

Римјаните ја освоија Европа и Северна Африка, и тоа може да се види во нозете. Имено, се смета дека една четвртина од светската популација има римски стапала, три прсти со иста должина и два многу помали.

Римскиот тип на стапало бил „славен“ и во античките дела, иако многу римски статуи имаат и грчки облик на стапало.

Единствената лоша страна на овој вид стапала е што носењето „зашилени“ чевли може да биде непријатно.

3. Грчки стапала

Ако едниот од прстите е многу подолг од другите, имате грчки стапала, но тоа е само генетска одлика.

Ако некогаш сте имале прилика да видите позната грчка статуа, можеби сте ги забележале нивните прсти – сите имаат грчки стапала.

Студија од 2004 година докажа дека овој тип на стапало е најчест кај спортистите. Тој еден издолжен прст изгледа има свои предности во атлетиката.

4. Германско стапало

Големиот палец, а другите прсти се подеднакво мали, тоа е германско стапало. Германското стапало е најретко од сите, па ако имате ваков тип, можете да се пофалите со посебна карактеристика.

5. Келтски стапала

Келтите се синоним за Западна Европа, особено Велика Британија и Ирска, но потеклото е донекаде нејасно.

Келтскиот облик на стапалото е комбинација од германски и грчки тип. Еден подолг прст, а двата најмали приближно иста должина.

Научниците веруваат дека Келтите, во изминатите векови, главно се мешале со други народи, и веројатно тоа е причината зошто келтскиот тип на стапало е толку „хаотичен“.